אז בניתם אתר מעוצב למשעי, הזנתם עמודי תוכן אינפורמטיביים ומעניינים, עליתם לאוויר והתחלתם לספור את המבקרים. מעל 90% מהמחפשים בישראל משתמשים במנוע החיפוש של גוגל, ובמוקדם או במאוחר תכה גם בכם ההבנה שלמיקומי האתר בתוצאות החיפוש בגוגל השפעה משמעותית על התנועה אליו. סביר להניח שההתעניינות באותם מיקומים תלך ותגבר עם הזמן, וכתוצאה, תעלה השאלה – איך בדיוק עורכים בדיקת מיקומים בגוגל בצורה נכונה? האם מספיק לחפש את הביטוי?
בדיקת מיקומים ידנית
השיטה הזולה והבלתי אמצעית ביותר היא כמובן השיטה הידנית – בדיקת מיקומים בגוגל היא פעולה פשוטה למדי שכל אחד ואחת מאיתנו יכולים לעשות. לא נעליב אתכם עם הסברים מעמיקים על דברים פשוטים למדי כמו איך להיכנס לאתר של גוגל, אבל בהחלט יש מספר פעולות שחשוב להתעכב עליהן טרם הבדיקה, על מנת לוודא שנקבל תוצאות אובייקטיביות. כלומר, תוצאות שאינן מוטות על ידי מנוע החיפוש ו/או הדפדפן, שבנויים להציג בפנינו תוצאות המותאמות לנו, בין היתר על סמך היסטוריית החיפושים האישית שלנו.
ראשית, על מנת לטפל באותה סוגיה של הטיית התוצאות או התאמתן למחפש בעת בדיקת מיקומים בגוגל, יש לוודא שאינכם מחוברים לאף חשבון ממשפחת גוגל: ג'ימייל, יוטיוב, פיקאסה, גוגל+ וכן הלאה. גוגל יודע להתאים את תוצאות החיפוש רק במידה ואתם מחוברים לאחד החשבונות ממשפחתו, אחרת אתם (פחות או יותר) אנונימיים עבורו, ולצורך העניין, זו מטרתנו.
שנית, על מנת לטפל בסוגיה של הטיית התוצאות על ידי הדפדפן, יש להיכנס להגדרות הדפדפן ולמחוק את העוגיות ("Cookies"). רצוי אף למחוק את היסטוריית הגלישה כולה ("Browsing History/Data"). משסיימנו, נוודא שאנו נמצאים במנוע החיפוש הנכון (www.google.co.il לבדיקת מיקומים בישראל), ונצא לדרך על ידי הקשת הביטוי בתיבת החיפוש ואיתורה בדפי התוצאות.
טיפ קטן לחסכון גדול בזמן
בתקופה האחרונה, הדפדפנים המובילים בשוק יישרו ביניהם קו, ועתה בכולם כלולה היכולת לגלוש במצב "פרטיות" ("Private/Incognito") כזה או אחר. בכל דפדפן תכונה זו קרויה בשם מעט שונה, אבל המהות נשארת זהה – הגלישה מתבצעת ללא היסטוריה (כאילו רגע לפני השימוש מחקנו אותה), וכל זמן שאנו משתמשים באותו חלון, הפעולות שנבצע גם הן לא תשמרנה ולא תתווספנה להיסטוריה הקיימת במצב הגלישה הרגיל. תכונה זו שימושית במיוחד לצורך בדיקת מיקומים בגוגל, מפני שבמקום לבצע את סדר הפעולות הנ"ל, ניתן לפתוח חלון גלישה פרטית ולגשת מיד למלאכת בדיקת המיקומים. פעולה זו עדיין לא פותרת אתכם מיציאה מכל החשבונות אליהם אתם מחוברים, אבל היתרונות ברורים: חסכון בזמן ושמירה על המידע והעוגיות שהצטברו להם בדפדפן.
בדיקת מיקומים אוטומטית
מכיוון שבימינו יותר ויותר אנשים אחראים על יותר ויותר אתרים, עוקבים אחר מספר ביטויים רב וזקוקים לפתרון שיחסוך להם בזמן (ולא חשוב אם מדובר בעובדי חברת שיווק באינטרנט / קידום אתרים או מנהל שיווק שמבצע פעילות In-House), פותחו תוכנות קידום אתרים, שבין היתר מנטרות אחר מיקומים בגוגל באופן אוטומטי.
אז איך בודקים מיקומים בכתום?
לפני הכל, חשוב שנשאל את עצמנו שאלה פשוטה – עד כמה הדיוק בתוצאות חשוב לנו? הוא לא יכול להיות חסר משמעות עבורנו אחרת לא היינו טורחים לבדוק את המיקומים מלכתחילה, אבל האם אנו רוצים ללמוד על מגמות כלליות או שיש חשיבות למיקום המדויק בכל בדיקה נתונה? מרבית התוכנות בשוק ייתנו לכם מושג טוב לגבי המגמות אבל מעט מהתוכנות תהיינה מדויקות כמו בדיקת מיקומים ידנית שתבצעו בעצמכם.
מכיוון שבכתום אחד הפרמטרים החשובים שאנו מודדים בתהליך קידום אתר הוא מיקומי עמודיו בתוצאות החיפוש, הדיוק בבדיקה קריטי עבורנו. אנו עושים שימוש ב-Advanced Web Ranking – תוכנה לקידום אתרים (לחצו לקריאת סקירה של התוכנה), שהחלה את דרכה כתוכנה לבדיקה וניטור של מיקומים בתוצאות החיפוש. עם הזמן, הוסיף צוות הפיתוח של התוכנה עוד ועוד תכונות המשרתות צרכים שונים של מקדמי אתרים ואנשי מקצוע העוסקים בשיווק באינטרנט, וכיום היא תוכנה לקידום אתרים לכל דבר. קיימות תוכנות מתחרות לה, אולם מבדיקה שערכנו, מסתבר ש-AWR היא התוכנה המדייקת והמדויקת ביותר.
מעבר לחסכון בזמן, ישנם יתרונות רבים לשימוש בתוכנה (כלשהי) על פני בדיקה ידנית: היסטוריית מיקומים שנאספת כל העת, היכולת להשוות נקודות שונות בזמן, היכולת ליצור דו"חות מותאמים אישית ועוד. בכתום, אנו "שומרים" את הבדיקות הידניות לעבודה השוטפת במהלך החודש – בתור מי שחיים את התחום, חשוב לנו לצפות ויזואלית בתוצאות ובתנודות בהן, ולהשאר עם האצבע על הדופק.
עתיד האוטומציה בבדיקות מיקומים
המגמה האחרונה בתחום של תוכנות בדיקת מיקומים בגוגל (ובמנועי חיפוש אחרים), תוכנות קידום אתרים ופלטפורמות שונות לשיווק באינטרנט, הוא מעבר לתוכנה כשירות (Software As A Service). בדומה לשימוש בג'ימייל לעומת אאוטלוק הקלאסי, גוגל דוקס לעומת אופיס הקלאסי וכן הלאה, היתרונות הם שאין צורך ב: הורדת תוכנה למחשב, התקנה מקומית, יצירת גיבוי לנתונים והקצאת מחשב לביצוע הבדיקות. בהתאם, התשלום הוא עבור השירות ולא עבור התוכנה, כלומר הוא אינו חד פעמי אלא מתמשך, לרוב על בסיס חודשי.
יתרון משמעותי נוסף בשימוש בתוכנה כשירות, היא העובדה שכל הפעולות מתבצעות על הענן, וכאשר מתבצעת בדיקת מיקומים, השאילתות משוגרות משרתי התוכנה ולא מהרשת הביתית או העסקית שלכם. גוגל, שנלחמים בשולחי שאילתות אוטומטיות, לא יוכלו לקשר את הבדיקות אליכם, כך שאין חשש שתורחקו באופן כזה או אחר מהשימוש במנוע החיפוש. אם תחליטו להשתמש בתוכנה מקומית, כדאי שתשימו לב לנושא הזה, שהפתרון הנפוץ ביותר לו הוא השימוש ב-VPN/PROXY. על כך בפעם אחרת…